Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A horogbefordítók története

A 80-as évek elején Jim Gibbson kezdett el kísérletezni egyenes szárú és szemű horgokat azért, hogy meggyőződjön akadásukról. Több horgász megfigyelése is az volt, hogy a befordított szemű horgok jobban akadtak. Kevin Maddock által kifejlesztett hajszálelőke rendszer hozzásegítette a horgászokat, hogy több halat fogjanak, de nagyon sok része még tökéletesíthető maradt. 1994 előtt volt, amikor az első befelé hajtott szemű horgot a Kemark kifejlesztette, melyben én is részt vettem. A Z15 jelű horgot Kevin Maddocks fejlesztette ki és a Partridge cég gyártotta.

Jim Gibbson kifejlesztette a saját „Line Aligner” – horogbefordítóját. Ez a horogbefordító zsugorcsõbõl készült, és a horog szárára volt ráhelyezve, rámelegítve, mely effektíven segítette a horog befordulását a hal alsó szájába, és megakadályozta a horog kifújását. Valójában ezzel a megoldással ugyan azt a hatást érhetjük el, mint a befelé hajlított horogszemmel. Nagyon hatásos megoldásnak bizonyult, és problémát okozott a halak számára.

 

Önök akik már személyesen beszéltek velem, vagy részt vettem az elõadásomon biztosan tudják miért magyarázom most el önöknek ezeknek a termékeknek a használatát. Nem én vagyok az egyetlen aki ebben hisz. Frank Warwick maga is évekig használta ezeket a termékeket hosszú szárú horgokhoz, a szerelék elkészítésénél. Az utóbbi idõben már nem jelenik meg horgászújság melyben nem találna leírást e termékek használatáról. Ennek ellenére a nagy többség még mindig nem használja – de kellene, hogy használják!


 Solar cég a zsugorcsõ használatával készíti el a jól bevált Whitty – pool szereléket. Ezt a végszereléket Kevin Maddockal együtt készítettük el, és gyártottam számukra 10 éven keresztül. Miért nem használják a horgászok a zsugorcsövet, annak ellenére, hogy tudják, hogy használniuk kellene?

 

 A zsugorcsövet a következõ indokonál fogva nem használják a horgászok:


 1. Olyan hõsugárzóra van szükség a csõ rámelegítéséhez a horognak, mely nem teszi tönkre az elõke zsinórunkat.

2. Egyszerûbb otthon elkészíteni gõz felett

3. Azok a horgászok, akik rövid idõt töltenek el a vízparton nem hordanak magukkal gázpalackot és gázrózsát.

4. A hevítésnek egyenletesnek kell lennie, hogy a tökéletes formát érjük el. Öngyújtó használatával történõ hevítések nem végzõdnek sikerrel. Hatására átég a zsinórunk, rosszabb esetben megégetjük a kezünket! Akkor mit csináljunk? Hogy tudjuk elkészíteni szerelékünket zsugorcsõ szerelékünket úgy, hogy ne rontsuk a szerelékünk hatásosságát?
 

Itt van egy egyszerû megoldás, melynek segítségével meg tudjuk tartani szerelékünk hatékonyságát, és meg tudjuk elõzni az összes már fent említett problémát, és minden horgász számára praktikus megoldás.

Horogbefordító – Mouthsnagger

Ezek a formázott, flexibilis segédeszközök kukacra vagy pedig szitakötõ lárva alakban kaphatók, melyek a pontyok táplálékául is szolgálnak. Ezen termékek k9nnyen használhatók 1 – 12 méretû horgokkal, melyek azonnal egy önakasztó gépezetté alakítja horgunkat, mindegy, hogy fonott vagy kemény elõkezsinórt használunk. Ha a horga kicsorbul, vagy bármilyen sérülést szenved elég csak lehúzni a horogról és egy másik horogra ráhelyezni. És mi a legérdekesebb – tényleg megakasztja a halat!
 

Hogyan is kezdõdött ez az egész?

Amikor Rob Maylin barátommal beszélgettem, akkor szembesültem vele, hogy ezt a módszert használja az elmúlt két évben. Mû kukacokkal horgászik. Õ segítségével fejlesztette ki az Enterprise Tackle cég a mû csontijait, melyeket ez után zsugorcsõ helyett használt. Így hozta létre méltán híres – Mag Aligner szereléket.

 Ez egy nagyon egyszerû végszerelék, mely bárhol használható. Folyóvízi és tavi horgászatnál is nagyon hasznos. Rob azokat a halakat keresi, mely az etetését látogatják, vagy pedig azokat, melyek a vízfelszín közelében tartózkodnak. Miután megtalálta õket, a szerelékét 2-3 darab csontkukaccal csalizza fel, és egy csontkukaccal teli PVA zacskót rak mellé. Ha 20 percen belül nem ér el kapást, újradobja a szerelékét. Ez egy tökéletes módszer tavakon, ahol nem nehezedik nagy nyomás a halakra.

Hogy jött létre a Mouthsnagger?

Úgy döntöttem, hogy ezt a módszert nekem is ki kell próbálnom. Nem volt túl sok idõm a tesztelésre, de úgy döntöttem, hogy ezt a taktikát fogom kipróbálni a British Carp Angling versenyen (Brit Pontyfogó Kupa), mely a Elphick Fischery kvalifikációs versenye, mely Horsmundban kerül megrendezésre. A kvalifikásiós verseny egy 48 órás verseny. Ennek a versenynek az az érdekessége, hogy a sorsolás után a csapat kiválaszthatja horgászhelyét. Ha az én nevemet sorsolták volna ki az elsõk közt nagy szerencsém lett volna, de ez alkalommal 9. Ként került kisorsolásra a nevem a 12 csapatos mezõnyben. Úgy döntöttem, hogy a fennt említett taktikával fogok horgászni, míg csapattársam és barátom Brian Atkins method mixet, pelletet, bojlit és kendert használt.
 

A sziréna pontosan 12 órakor szólalt meg. Az egyik botomat egy sekély platóra dobtam, a másik botommal a nádas szélében horgásztam. A nádszélbõl fogtam ki az elsõ halamat, mely 40 perccel a verseny kezdete után akadt a horgomra. Az elkövetkezendõ 45 percben még 7 halat sikerült fognom ugyan arról a helyrõl.


Ez a taktika nagyon jól mûködött, de én elkezdtem gondolkodni, mitõl lehetne még jobb. Azon tûnõdtem, hogy a végszerelékem mitõl lehetne még egyszerûbb és még hatékonyabb.

Az elsõ prototípusok a teszthorgászoknak

Elkezdtem dolgozni a prototípusain ezen termékeknek a teszthorgászaim számára, akiknek mindent ki kellett próbálniuk. Az eredményeik fantasztikusak voltak. Az egyik horgász az elsõ alkalommal (egyik a két horgászbot közül) megfogta egyéni rekordját, és a tó legnagyobb tõpontyát.


 A másik botján egyetlen kapása sem volt. Ez az információ, melyet több horgász is megerõsített, azok közül, akik kipróbálták a horogbefordítót. A Mouthsnaggerek segítségével sikerült álcázni a horgot a gyanakvó halak elõl, és másodsorban megakadályozta a horog kifújását. Majdnem minden halnak kb. 2 ujjnyi mélyen akadt a horog. Nem muszáj annak érdekében, hogy ez a rendszer jól mûködjön csontit használni csaliként, bármilyen csalival jól mûködik ez a végszerelék.


Két alapvetõ megközelítés

 Ezen termékek piaci sikere vezetett oda, hogy az alap 4 színen kívül kínálatunkban megjelent a víztiszta és a fekete színû Mouthsnagger is. A fejlesztés és elsõ gyártás folyamán arra törekedtünk, hogy olyan terméket hozunk, létre mely felkelti a halak érdeklõdését mivel a természetes táplálékukra emlékezteti õket. Fokozatosan egyre több kérés érkezett vásárlóinktól és teszthorgászainktól, hogy gyártsunk olyan Mouthsnaggereket, melyek nem feltûnõek a halak számára. Ezen kérések hatására hoztuk létre a fent említett két színt, melyek nem feltûnõek a halak számára.

Próbálja ki Mouthsnaggereinket Ön is egy horgászbotján. Nagyon elégedett lesz az eredménnyel. Természetesen fontos, hogy az etetésen és környékén ott tartózkodjanak a halak. Nagyon sok visszajelzést kaptunk a teszthorgászainktól, és vásárlóinktól, hogy kapástalan idõszakban is sikerült halat fogniuk.

Remélem, hogy érdekesnek találja cikkünket.


 Kívánok önöknek nagyon sok kapást, és jól forduljon…

 
Ray Dale Smith

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékbemutatók