Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bányatavi kalandok, 480kg egy hét alatt...

Bordás Józsi a CC Moore Hungary Team frontembere egy nem mindennapi túrán vett részt a hónap elején. Az egyhetes horgászata során 480kg pontyot terelt szákba, amelyek között két 20 feletti példány is kamera elé került. A túra rövid történetét az alábbiakban olvashatjátok: Augusztus első hetében, egy észak-magyarországi bányatóra mentem el pecázni, és a legmerészebb álmomban sem mertem gondolni, hogy ilyen jól fog sikerülni. Azért szeretem ezeket a típusú vizeket, mert a hőmérsékletük, a mélységük és az egyedi élőviláguk miatt a legnagyobb kánikulában is számíthatunk 

a nagy pontyok megjelenésére.Négy bottal horgásztam, kettõvel a part széli vizeket, kettõvel pedig a tó közepén található törések széleit céloztam meg. Ez utóbbi bizonyult jobb választásnak. 12-13 méteres mélységben tapogattam ki olyan pár négyzetméteres területeket, ahol vastagabb kagylóréteg található. Írd és mondd 7 kilógramm 24 milliméteres Odyssey XXX kagylós bojlit vittem magammal, ami elsõ hallásra nagyon kevésnek tûnhet, de az volt a célom, hogy kicsi, ellenben koncentrált ,minõségi etetéssel távol tartsam a ,,kisebb" példányokat. Pelletet és magféleségeket abszolút nem használtam. Egy szem süllyedõ bojlival csaliztam, és mellette 3-4 szem bojlit tettem félbe vágva PVA-ba. Megpróbáltam hajszál pontosan a kagylós terület közepére leengedni a szerelékemet.

Magam sem gondoltam, hogy az elsõ kapástalan nap után 6 nap alatt 480 kilógramm pontyot fogok fogni úgy, hogy 13 kilógramm alatti példány nem akadt a horgomra. Megtisztelt jó pár 13 és 17 kilógramm közti ponty, négy darab 18 és egy darab 19 feletti példány is. De a túrára a koronát egy 26,10 és egy 23,50 kilógrammos gyönyörûséges tõponty megfogása tette fel. 

Életem eddigi legnagyobb hala 26,10 kiló.

 

 

A szerelék 4-es méretû Gardner Covert Mugga horogból, és 25 librás fekete Gardner Vigilante elõkezsinórból állt, ami 40 centiméter hosszú volt.

 

 

 

 

A túra utolsó elõtti napján sikerült horogra csalnom egy 23,50 kilós példányt is.

Nagyon érdekes, hogy a nagyobb pontyok jelentõs részét, napközben a kegnagyobb melegben fogtam !!!

Hiszek abban, és többször tapasztaltam is, hogy a kevés, de minõségi és koncentrált etetéssel eredményesebbek lehetünk az olyan vizen, ahol sok nagy példány él.

Mindenkinek kívánok nyárra hasonló élményekben gazdag horgászatot!

 

Bordás József

Tartalomhoz tartozó címkék: Túrabeszámolók