Miért kell ez? Mitõl jobb ez, mint a sima bojli? Fogósabb ez egyáltalán…? stb.
Aztán amikor két jó barátom is megkérdezte, hogy pl. egy versenyre tényleg kell-e a fagyasztott csali, gondoltam „tollat” ragadok és megpróbálok néhány józan és ésszerû magyarázatot adni, ami talán segít - a nyugati országokhoz hasonlóan - nálunk is elõtérbe helyezni ezt a minden túlzás nélkül nagyon eredményes csalifajtát.
Fagyasztott bojli kontra hagyományos bojli
Nos, néhány lényeges és fontos dolog, amit véleményem szerint tudni kell a fagyasztott csalik elõnyérõl a hagyományos csalikkal szemben.
- A fagyasztott bojlik elõször is - akár csak az általunk készített hagyományos bojlik – kb. 85 Celsius fokos gõzöléssel készülnek, így a bojlikban lévõ csúcsminõségû por és folyékony étvágyfokozók és attraktorok nem áznak ki a csalikból! (pl. Robin Red, Chili powder, Májpor, G.L.M. Extract, Shrimp és Squid kivonat, Spirulina alga, Natural Fish powder, Betaine HCI, Concentrate sweetener Liquid C.S.L., Liquid Anchovy extract, Molasses, Tigernuts Juice stb.) Ezek az attraktorok véleményem szerint kulcsfontosságúak - egy hosszútávon is fogós - eredményes bojlihoz!
A lényeges por és folyékony attraktorok a fagyasztás során megõrzik minõségüket
- Mivel a fagyasztott bojlik semmilyen mesterséges adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, így az elõbb felsorolt attraktorok ízét és illatát nem befolyásolják, tehát nincs a bojlinak semmilyen idegen mellékíze, ami kiütközhetne a bojliból, csökkentve annak a fogósságát! A pár napos szárítás, majd a csomagolás után ezek a bojlik kb. -20 Celsius fokon vannak tárolva, így a frissességük minimum (!) 8-12 hónapig garantáltan megmarad. És itt egy újabb elõny a hagyományos bojlikkal szemben: a fagyasztva tárolt bojlikban nincsen avasodás!
- Biztos sokan tapasztalták már, hogy a jó pár hónapos, vagy netán éves bojli megvásárlása esetén, annak az illata, íze, már nem olyan, mint mondjuk az egy két hete gyártott bojlinak. Ez az estek többségében annak köszönhetõ, hogy olyan, szemmel nem látható lassú avasodási folyamatok indulnak el egy bojliban, amit még a legmodernebb tartósítószerekkel és avasodás gátló anyagok használatával is nehéz elkerülni. Tehát egy újabb és lényeges elõny a fagyasztott bojlik javára! (azok a horgászok, akik maguk készítik odahaza a bojlit, az estek min. 90%-ban szintén fagyasztva tárolják azt, hogy elkerüljék a romlási folyamatokat.)
Postázás és az otthoni tárolás
A fagyasztott bojlikat csak hétfõtõl - csütörtökig postázzuk, pénteken már nem adjuk postára, hogy a kétnapos hétvége alatt ne álljon a postai depókban a csomag. Rögtön a postázással kapcsolatban egy sokakban felmerült újabb félreértést szeretnék eloszlatni. A fagyasztott bojli egy kész, lepárolt és leszárított termék kb. 10-15%-os nedvességtartalommal és nem mondjuk egy nyers hús, vagy jégkrém, amit nem lehet vagy javasolt visszafagyasztani. Tehát a feladást követõ másnap – amikor megérkezik a kért címre a csomag – egyszerûen csak rakjuk be a zacskót a mélyhûtõbe és csak akkor vegyük elõ, amikor indulunk horgászni. (Esetleg egy - két nappal elõtte is kivehetjük szárítani, ha pl. erõsen fehérhalas vízre megyünk horgászni és keményebb bojlit szeretnék alkalmazni.)
A vízpartra érve
A fagyasztott bojlikat az induláskor, én egy direkt erre a célra kialakított merevfalú cipzáras táskába rakom, amelyekbõl már létezik hõszigetelt betéttel rendelkezõ is. (Boilie bag) Ha nincs, ilyenünk jó egy sima hord táska is. Ezen kívül kell még bojliszárító háló, amibõl jelenleg már többféle méretû és formájú kapható a szaküzletekben.
A fagyasztott bojlikat ilyen táskákban viszem a vízpartra...
...majd a horgászat alatt ezekben a száritó hálókban tárolom
Ahogy megérkeztünk a vízpartra elsõ legyen, - még a táborállítás elõtt, hogy a bojlikat kiborítjuk a szárító hálókba. Természetesen, ha különbözõ típusú bojlikat viszünk, akkor ízek szerint külön - külön háló kell. A bojlikkal megtöltött hálókat aztán akasszuk fel egy árnyékos, de levegõs helyre - akár egy fatörzsbõl kiálló ágra - és naponta kb. kétszer mozgassuk át a bojliszárító hálókban lévõ csalit.

A különbözõ ízû bojlikat tegyük külön hálókba...

...majd a hálókat akasszuk árnyékos, de szellõs helyre
Fontos, hogy esõtõl, közvetlen napfénytõl és fûstõl óvjuk a csalikat, ezekre mindig figyeljünk!
Ha nem fogyna el…
Ha a horgászatunk befejeztével megmaradna valamennyi a bojlikból és a közeljövõben nem indulunk horgászni, akkor egyszerûen tegyük vissza a zacskóba a megmaradt bojlit és ismét fagyasszuk le. A többször, min. 2-3 alkalommal visszafagyasztott bojlinak semmilyen (!) problémája hibája nem lesz, hisz a mélyhûtés alatt nem tud romlani a bojli!
Véleményem szerint annak ellenére, hogy idehaza talán még „gyermekcipõben” jár a fagyasztott bojlik forgalmazása és gyártása, bízom benne, hogy akik tényleg szeretnének minden lényeges dologra figyelni, annak érdekében, hogy minél eredményesebbek legyenek, azok nem hagyják majd figyelmen kívül, a frissen fagyasztott kész bojlikat. Ahhoz a tényhez, hogy az egyre nagyobb nyomásnak kitett vízeken a pontyok ezeket a kimagasló minõségõ csalikat meghálálják és elõtérbe helyezik, véleményem szerint kétség nem férhet!
Sági Tamás
S-Carp Product
Amennyiben cikkünk elnyerte tetszésedet, oszd meg barátaiddal/ismerõseiddel is.